Orilammen Rosteri

SV-II, KV-I, EV-II
NIMI Orilammen Rosteri "Rosse" KASVATTAJA Orilammen Ratsutalli
SYNTYMÄAIKA 18.09.2014 - 4v. (3v 18.10.14) OMISTAJA Marle (VRL-04571)
REK.NRO VH14-018-1826 KOTITALLI Orilammen Ratsutalli
ROTU, SP Suomenhevonen, ori PAINOTUS Koulu-/estepainotus
VÄRI, SÄKÄ Mustanvoikko, 152cm KOULUTUSTASO Helppo A, re 100cm
SV-II palkittu sh-varsojen arviointitilaisuudessa marraskuussa 2014, pistein 5,5-8-10-8-5-17=53,5
KV-I palkittu II nuorten kouluhevosten arvostelussa 12/2014, pistein 8(+1)-2-3-3-0-3-5-21,5=47p -> LKV III
EV-II palkittu Estevarsojen laatuarvostelussa joulukuussa 2014, pistein 9-5-7-8-5=34p

Luonne

Varsin Vekkuli oripoika Rosteri on tullut tutuksi tallin työntekijöille ja muille kävijöille varsin nopeasti. Kerran jos toisenkin ori on ollut iloisesti tervehtimässä tallipihalle tulijaa, tietenkin aidan väärällä puolen. Rosteri on mestari karkaamaan ja sitä ei pidättele aita eikä mikään. Pojan mielestä ruoho on vihreämpää ja tammat kauniimpia aidan toisella puolen joten ketterä oripoika ryömii ali tai hyppää yli aidoista. Toisinaan Rosse onneksi jää hölmönä seisomaan keskelle pihaa päästessään vapauteen tai tulee iloisesti tervehtimään vastaantulijaa. Siitä poika onkin helppo napata tuuheasta otsatukasta mukaansa. Rosse seuraa kyllä kiltisti perässä takaisin tarhaan tai talliin. Taluttaessa se nimittäin osaa käyttäytyä. Välillä kuitenkin Rosse tajuaa vapauden koittaneen aidan toisella puolen ja pinkoo jahtaajia karkuun ihan kiusallaan. Tällöin ei kiinniottamiseen auta kuin aika, kukkurallinen kauraämpäri ja mehukkaat porkkanat.

Kiinni ollessaan Rosse onkin jo varsin leppoisa kaveri. Se seurailee kiinnostuneena hoitajan toimia ja osaa jopa seisoa suht kärsivällisesti käytävällä. Tylsistyessään se keksii toisinaan pieniä jekkuja ja harjojen piilotus onkin Rosssen maestrotemppu. Kun erehtyy kääntämään hetkeksi selkänsä, harjapakin sisältö lentelee hyvin nopeasti pitkin poikin jos orin riimunnarun on unohtanut liian pitkäksi. Kun tavarat on taas löydetty, harjausta saa jatkaa ihan kaikessa rauhassa. Kavioita pitää aina vähän kiskoa, että ne saa irti maasta. Kuolaimet Rosse osaa ottaa kiltisti suuhunsa, mutta satulavyön kanssa on aina tekemistä jotta sen saa riittävän kireälle. Pullistelu (niin vasan pullistelu kuin henkinen pullistelu) onkin orin maestrotemppu numero kaksi. Kun vain kuulisi sen naurun metakan mikä pojasta lähtee kun pariin kertaan satula on kierähtänyt mahan alle ratsastajan noustessa kyytiin. Ja ratsastaja tietysti komeasti perässä. Pojan kanssa touhutessa oppiikin hyvin nopeasti kiristämään satulavyön ainakin kolmeen kertaan ja pitämään tavaroistaan huolta.

Ratsastaessa Rosse on hieman ailahteleva tapaus ja sen keskittyminen ei aina ole parhaimmasta päästä. Yleensä orin kanssa meno on varsin matelevaa ja laiskaa oria saa jatkuvasti kannustaa pitämään vaivalla saavutettu vauhti. Yhteisymmärryksen saavuttaminen on aina hieman työn takana ja monet kerrat ori onkin vienyt ratsastajaa, eikä toisin päin. Rossen maestrotemppu numero kolme on vetää pää linkkuun ja löntystää aivan eri suuntaan kuin mihin ratsastaja yrittää suunnata. Rosse vaatiikin hyvin määrätietoisen ratsastajan jolla riittää kärsivällisyyttä kenkkuilevan oriin kanssa. Mystisen yhteisymmärryksen löytyessä ori on kuitenkin melko lahjakas ratsu niin esteillä kuin koulussa.

Kilpailutilanteissa Rossen keskittyminen suuntautuu onneksi ympärillä olevaan hälinään ja se unohtaa niskoitella ratsastajalleen. Kilpakentällä avut menevätkin sujuvasti perille ja Rosse toimii kuin robotti. Se liikkuu sulavasti kentällä täydessä yhteisymmärryksessä ratsastajan kanssa ja vakuuttaa toisinaan myös tuomariston. Kotona kuitenkin sama meininki taas jatkuu ja hoitohenkilökunnan hermot ovat koetuksella. Osaa Rosse toki olla myös varsin hurmaava kun se raskaan päivän jälkeen laskee päänsä olkapäällesi ja hörisee tyytyväisenä kuin kiittääkseen leikkikaveria. Leikilläänhän ori vain temppuja tekee ja niihin pitääkin suhtautua tietyllä huumorilla. Ja temputhan ne pojasta tekevät niin spesiaalin. Pitäähän sitä jotakin jännitystä ja toimintaa aina päivään kuulua!

Sukutaulu

i. Moon Romulus
KTK-II, YLA1, KRJ-I
vkk, 150cm
koulupainotus
ii. Belvinen Rampula
rt, 156cm
yleispainotus
iii. Rajattoman Valtteri
SLA-II
prt, 156cm
koulu/valjakkopainotus
iiii. Mörkövaaran Wilho
Ch, KTK-III, YLA2
iiie. Rajattoman Anopin Sihinä
VIR MVA Ch, KTK-II
iie. Meren Helmiina
KRJ-II, SLA-II
vrt, 148cm
yleispainotus
iiei. Uniikki
YLA2
iiee. Siimaviima KAT
YLA2
ie. Viehättävän Kimma
KTK-II, KRJ-I
rt, 150cm
koulupainotus
iei. Keinumäen Kaspian
Ch, KTK-III, KRJ-II, YLA2, SLA-III
prt, 152cm
koulupainotus
ieii. Ruiskukan Tiritombaa
YLA2
ieie. Ruiskukan Lupaus
Ch, KRJ-I, YLA2
iee. Keinumäen Sirinä
Ch, KTK-II, YLA1
vrt, 154cm
koulu/estepainotus
ieei. Keinumäen Vänni
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, SLA-II, YLA2
ieee. Tuikkeen Hissu
VIR MVA Ch, YLA2
e. Fiktion Asteri
-
m, 153cm
koulu/estepainotus
ei. Fiktion Aslak
Champion, KTK-II, SV-II
m, 160cm
koulu/estepainotus
eii. Metsäkartanon Mikken
Ei meriittejä
m, 160cm
koulupainotus
eiii. Vinkare
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, KRJ-I
eiie. Kultahippu
Ei meriittejä
eie. Fiktion Aavi
KTK-III, KRJ-II
m, 153cm
koulu/estepainotus
eiei. Fiktion Kultipoju
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I,
SV-I, YLA2, SLA-I
eiee. Fiktion Ainia
KTK-III, YLA2, KRJ-I
ee. Fiktion Kimalle
KTK-III
trt, 162cm
koulu/estepainotus
eei. Fiktion Rälssi
KTK-III, ERL-II, ERJ-I
vprt, 150cm
koulu/estepainotus
eeii. Fiktion Rajakreivi
VIR MVA Ch, KTK-II, SV-I, ERL-II,
YLA2, ERJ-I, SLA-I
eeie. Fiktion Rosiina
KTK-III, SV-I, ERL-III, ERJ-I, SLA-I, YLA2
eee. Moon Kimarre
KTK-II, KRJ-I, ERJ-II
rt, 164cm
koulu/estepainotus
eeei. Kurittoman Leijonaraita
YLA2, KRJ-IV
eeee. Moon Kaunistelija
YLA2

Jälkeläiset


Syntymäaika sp. Nimi Emä Omistaja


Kilpailukalenteri

Kouluratsastus

00.00.2014 - KRJ - Luokka - 0/00
Sijoitukset - 0 kpl

Esteratsastus

00.00.2014 - ERJ - Luokka - 0/00
Sijoitukset - 0 kpl

Valmennukset

Päiväkirja

Hieman taustatietoa Rosterista

Orilammen Rosteri sai alkunsa ajatuksesta teettää Rosterin emällä, Fiktion Asterilla, jälkikasvua. Ajatus eli rauhassa omaa elämäänsä kunnes törmäsin jalostuskäyttöön tarjolla olevaan Moon Romulukseen. Ori vakuutti minut ulkomuodollaan ja osaamisellaan. Niinpä päätin viedä Asterin tapaamaan kyseistä herraa. Lemmenyön tuloksena oli pieni ja suloinen musta orivarsa joka nimettiin Rosteriksi. Rosteri tulisi kilpailemaan vanhempiensa tavoin kouluradoilla, sekä emän innoittamana myös esteillä. Myöhemmin se saisi tehdä edukseen vanhempiensa sukua ja saattaa maailmaan pikkurostereita jos vain kysyntää riittää.

18.09.2014 Se on ori!

Hiivin varhain torstaiaamuna talliin ja kurkistin tiineenä olevan Asteri-tamman karsinaan. Asteri makasi maassa ja puhisi hiljaa, varsominen oli alkanut. Jännitin tilannetta suuresti, sillä varsa olisi nuoren tamman ensimmäinen. Kaikki kuitenkin sujui varsin mallikkaasti ja luonto teki tehtävänsä. Aamun sarastaessa tuoreille oljille pullahti pieni tumma varsa, jolla oli neljä jakaa ja innokkaasti ensihenkäisyjä vetävät keuhkot. Varmuuden vuoksi paikalle saapunut eläinlääkärimme meni karsinaan ja uskaltauduin perässä. Asteri hörisi meille iloisesti, joskin varsin väsyneenä, ja antoi meidän lähestyä varsaa. Eläinlääkäri puhdisti varsan hengitystiet ja veti varsan uupuneen emän nuoltavaksi. Hän kurkisti samalla varsan jalkoväliin. Meille oli syntynyt pieni orivarsa! Seurasin hetken tuoreen äidin puuhia ja innoissani jo pyörittelin varsalle sopivaa nimeä mielessäni. Asteri ja Romulus, Rosteri ja Asmulus. Pojasta tulisi siis Rosteri!

27.09.2014 Vekkuli veijarimme

Poika kasvaa silmissä! Pienikokoiseksihan se jää, mutta hontelot jalat ovat muuttuneet jäntterimmiksi ja meno on jo melkoista. Rosteri vilistää tarhassa emänsä vierellä innokkaasti ja leikkii muiden varsakavereiden kanssa täyttä päätä. Virtaa pojassa riittää kyllä. On se ehtinyt jo totutella riimuun ja käsittelyyn. Rosteri onkin mukava varsa käsitellä. Se pysyy melko hyvin aloillaan ja antaa koskea joka puolelta. Varsin sosiaalinenkin se on tavoiltaan. Rakastaa rapsutuksia ja silittelyä yli kaiken.

15.10.2014 Ratsaille ja menoksi!

Rosterin kanssa ollaan jo kivasti päästy alkuun ratsukoulutuksessa. Ori on innokas oppimaan ja sen kanssa ihan mukava touhuta. Toisinaan kylläkin keskittymine herpaantuu pahasti ja silloin ei auta komentaminen eikä maanittelu. Rosse tottui satulaan helposti ja päästi selkäänsä hyvin. Vähän taisi poika ihmetellä mitä tuo mamma nyt selkään kapusi. Nopeasti Rosse kuitenkin tajusi homman jujun ja peruskäskyt olikin hallussa alta aika yksikön. Seuraavaksi olisikin vuorossa kouluttajalle lähtö. Saa nähdä minkälainen koulu- ja esteratojen sankari meidän pojasta oikein kuoriutuu.

VIRTUAALIHEVONEN - © ORILAMMENTALLI.WEBS.COM - KUVAT © MISERY